Бягството на сърбин, чиято екстрадиция се чака от САЩ, нажежи страстите

...
Бягството на сърбин, чиято екстрадиция се чака от САЩ, нажежи страстите
Коментари Харесай

Избягал сърбин, търсен от САЩ, разпали война между съд и прокуратура

Бягството на сърбин, чиято екстрадиция се чака от Съединени американски щати, нажежи пристрастеностите в правосъдната палата в жанр " Ние ги хващаме, те ги пускат "  (крилата фраза на Бойко Борисов от времето му на основен секретар на Министерство на вътрешните работи преди близо 20 години, когато беше във безконечна борба със съда). Жарко Момчилович изчезва, откакто е пуснат под домакински арест от съда. Тази мярка за неотклонение обаче се управлява от Министерство на вътрешните работи. При това сърбинът има възбрана за овакантяване на страната, наложена от прокуратурата. " Не може прокуратурата да е отговорна за всичко ", сподели в сряда говорителката на основния прокурор Сийка Милева. Министерство на вътрешните работи мълчи по какъв начин е направлявало домашния му арест.

Момчилович, за който се твърди, че е част от незаконния Земунски клан, е арестуван в България през февруари 2021 година Съединени американски щати желаят екстрадицията му заради престъпления, свързани с импорт на хероин. Съдебните управляващи на Съединени американски щати го упрекват и за скрит план за осъществяване на закононарушение, обвързвано с наркотични субстанции.

Съдът позволява ареста му за 60 дни, до момента в който дойдат документите от Държавния департамент. Те идват в края на март и тогава прокуратурата желае задържането на Момчилович, до момента в който съдът не се произнесе за предаването му на Съединени американски щати. Така на 2 април Момчилович е изправен пред арбитър Анелия Щерева от Софийския градски съд, която гледа настояването на прокуратурата той да получи най-тежка мярка за неотклонение. Сърбинът взе участие в съвещанието по " Скайп " от софийския затвор.

Той моли съда да не му постанова арест, защото здравословното му положение е тежко и животът му е в заплаха. " Аз от 4-5 години болен съм от уголемение на аортата. Здравословното ми положение внезапно се утежни в този момент ", споделя той пред съда. И добавя, че откакто е бил арестуван, след молба на юриста си е прегледан от националния съветник по кардиология проф. Иво Петров (той е и общински консултант от ГЕРБ в София). След скенер на сърцето професорът му обяснил, че има бомба в гърдите си, която може да експлодира във всеки един миг. Момчилович споделя, че би трябвало поддържа кръвното си 120/80, а в пандиза това не се получава. " Едвам ходя и колкото да се движа. В отчета на проф. Петров е маркирано, че би трябвало да бъда опериран по неотложност ", изяснява той пред съда.  " Нямам никакво желание да се прикривам. Искам единствено да ми се разреши да спася живота си ", пледира Момчилович. 

Адвокатът му Аделина Натина показва контракт за наем на парцел в София, подписан от нея и от брачната половинка на Момчилович.

Прокурорът Радост Нацева упорства пред съда сърбинът да е в ареста, тъй като другояче може да се укрие. И припомня, че няма спънка той да бъде извеждан, с цел да върви на доктор.

Съдия Щерева признава, че има заплаха сърбинът да се укрие. Но като преглежда здравната документи, приема също, че има заплаха за здравето му. Чрез мярката за неотклонение съдът преди всичко би трябвало да обезпечи запазването на живота на желаното от Съединени американски щати лице, а то явно е застрашено при изискванията на престоя му в пандиза, написа съдът и добавя, че не може да допусне да има какъвто и да е било риск Момчилович да загуби живота си поради изискванията, при които се държи от българската страна.

Съдът регистрира също, че прокуратурата е наложила на Момчилович възбрана да напуща страната. Щерева приема, че няма по какъв начин сърбинът да се отклони от адреса си, така като МВР управлява домашния арест. МВР незабавно е известено за правосъдното определение, а Момчилович е освободен на 6 април.  " Сега " попита Министерство на вътрешните работи по какъв начин е следен домашният арест на Момчилович - имало ли е защита пред жилището, проверяван ли е и т. н. Отговори обаче не пристигнаха.

Апелативните съдии Камен Иванов, Владимир Астарджиев и Виолета Магдалинчева в четвъртък отмениха акта на градския съд, само че не тъй като не са съгласни с причините на арбитър Щерева, а тъй като Момчилович в това време се е укрил. Единствената им забележка е, че Софийски градски съд е можело да обезпечи осъществяването на домашния арест посредством електронна гривна. Ако бъде открит, да се настани в болничното заведение към пандиза, дефинираха още апелативните магистрати.

Апелативните магистрати заседават два пъти. Първия път назначават здравна експертиза по документите, показани от Момчилович. Градският съд е нямало по какъв начин да стори това, защото е задължен по закон да се произнесе неотложно. Експертите свидетелстват пред съда, че състоянието на сърбина е тежко и той трябва да се оперира. Вещите лица изясняват, че Момчилович всеки миг може да почине, а в ареста не може съответно да се следи положението и не може да се обезпечи спешна помощ, защото единствено няколко лечебни заведения в София биха могли да реагират. И нито затворническата, нито Министерство на вътрешните работи болничното заведение, нито ВМА са измежду тях.

Междувременно прокуратурата разгласи, че е образувала следствие за това, че доктор е снабдил Момчилович с лъжливо удостоверение за здравословното си положение. Престъплението, което се проверява, е обвързвано с направена съдебномедицинска експертиза на сърбина, която следва да бъде представена пред апелативния съд. Експертизата е направена единствено по документи, без да е провеждан обзор на Момчилович, разгласи прокуратурата. И добави, че ще бъде изискана цялата документи, обвързвана с прегледите, ще се приложат записи от здравната инсталация, ще бъдат разпитани очевидци, в това число и всички свързани със случая лекари и други лица. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР